нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Все повече млади хора стигат до реанимация заради COVID-19

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременно търсене на лекарска помощ. Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам хората при задух да потърсят веднага доктор. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, вирусолог и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. 

Според нея е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус заради проведените парламентарни избори. "Действително имаше сериозно струпване на членовете на секционните комисии при предаване на бюлетините. Надявам се да са били ваксинирани", коментира вирусологът. По думите й няма данни различните варианти на вируса да водят до по-тежкото протичане на заболяването. 

"Докато позволяваме на вируса да се движи, той ще мутира. Все още сме в зоната на един щам. Това значи, че каквито и варианти да има, те всички се влияят от неутрализиращите антитела. Затова трябва да побързаме с масовата имунизация”, поясни Аргирова. Според експерта все още не е категорично доказано дали ваксинираните хора са преносители на вируса.  

По думите й, витамин С не трябва да се приема, докато човек е болен от COVID-19. Според Аргирова, преболедувалите вируса трябва да си направят тест за антитела 6 седмици, след като оздравеят. "Ако имат антитела, е по-добре да изчакат преди да се имунизират", заяви вирусологът. 

още от COVID-19