нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пулмолог: Скокът на заразените се дължи на образователната система

Кадър: bTV

Характерно за коронавирусната инфекция е загубата на обоняние и вкус. За стандартния грип по-характерна е болката в мускулите. Това са доста несигурни симптоми, единственото сигурно нещо е лабораторното изследване, заяви тази сутрин в ефира на bTV пулмологът Александър Симидчиев.

Според него симптомите на грипа и COVID-19 се различават много трудно и тъй като в момента няма ръст на грипа и настинките, би следвало оплакванията, свързани с тях, да се смятат за потенциална инфекция с коронавирус.

По думите на пулмолога скокът на диагностицираните с болестта в страната, които за последното денонощие са 998, се дължи основно на образователната система, тъй като децата не боледуват много, но не е изключено да са преносители на заразата.

Освен това трябва да се въведат допълнителни мерки или да се наложи спазването на тези, които вече съществуват. „Този процес, ако бъде оставен без някакъв контролен механизъм, ще расте и ще довежда до това, че здравната система ще започне да получава все повече и повече пациенти“, обясни Симидчиев.

Той смята още, че е необходимо лансирането на разяснителна кампания защо трябва да се носят маски и какво е значението на физическата дистанция, тъй като тези две мерки са достатъчно ефективни и могат да намалят ръста на новозаразените с до 30%.

още от COVID-19