нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Регионалният директор на СЗО за Европа с прогноза за края на пандемията

Снимка: Shutterstock

Вярвам, че пандемията от коронавирус ще приключи в началото на 2022 година. Това заяви регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге пред датската държавна телевизия DR, предаде турската информационна агенция „Анадолу“.

Клуге каза, че коронавирусът ще продължи да върлува и през 2021 г., но ще бъде по-управляем в сравнение с предходната година.

По думите му най-лошите сценарии са в миналото, тъй като лекарите и учените вече разполагат с повече информация за вируса.

Той обаче предупреди, че никой не може да даде гаранции как ще се развие пандемията.

„Вирусът ще продължи да съществува, но не мисля, че ще има нужда от ограничителни мерки. Това е оптимистична прогноза“, каза той.

Клуге обясни, че мутациите са нещо нормално, когато вирусът опитва да се приспособи към инфектираните хора. Той обаче подчерта, че бързото разпространение на мутациите притеснява СЗО.

Той добави, че от СЗО следят внимателно ефективността на ваксините срещу новите варианти на COVID-19, като добави, че при необходимост препаратите могат да бъдат модифицирани и че няма нужда от разработване на нови ваксини от нулата.

Клуге е категоричен, че новите мутации няма да предизвикат загуба на контрол върху пандемията, но предупреди, че страните, чиито здравни системи са подложени на голям натиск, може да изпитат още по-големи затруднения. Според него това е причината мутациите на вируса да бъдат приемани изключително сериозно.

 

още по темата
още от COVID-19