нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия се готви за серийно производство на covid-ваксини през септември

Снимка: Getty Images

Руските фармацевтични компании се подготвят за производството на ваксини срещу коронавирус и ще започнат серийното им производство през септември, очаква ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, информира БГНЕС.

„Институт „Гамалея“ работи върху серийно производство на ваксини с три предприятия с обекти в областите Владимировска, Ярославска и Московска - това са Generium, R-Pharm и Binnopharm. Всички предприятия се подготвят за това, пречките пред технологиите се отстраняват, институтът постоянно поддържа връзка с тези предприятия. Смея да се надявам серийно производство да започне през септември“, каза министърът.

По думите му, Русия ще започне с производство на няколкостотин хиляди дози ваксина на месец с последващо увеличение до няколко милиона до началото на следващата година.

Русия възнамерява и да започне износ на респиратори за Беларус, Египет, Израел, Индия, Италия, Казахстан, Кувейт, Пакистан, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Германия, Индонезия, Йемен, Перу, като те ще бъдат произведени от компанията „Triton-ElektronikS“.

„Възможно е да бъдат произведени 15 000 устройства тази година. Това е исторически рекорд“, смята Мантуров.

В края на тази - началото на следващата седмица, пробна партида защитни маски ще отиде в Гърция. Проби от дезинфектанти са изпратени в Словения за сертифициране.

Руската икономика също търпи сериозни последствия от пандемията,, стана ясно още от думите на Мантуров.

„Спадът в непродоволствената търговия, ресторантьорството и потребителските услуги днес е около 80%. Виждаме, че възстановяването не се случва толкова бързо, колкото бихме искали. Потребителите не се връщат много активно в търговските центрове, особено в големите. Не изключвам, че тази тенденция да продължи в определена степен“, коментира още Мантуров. 

още по темата
още от COVID-19