нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ одобриха „Ремдесивир" за лечение на COVID-19

Снимка: Guliver / Getty images

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарството „Ремдесивир“ на компанията Gilead Sciences за лечение на COVID-19, предаде Си Ен Би Си.

През месец май FDA разреши извънредно използване на медикамента, позволявайки на болници и лекари да го прилагат на хоспитализирани пациенти със заболяването, въпреки че лекарството не бе официално одобрено от агенцията.

„Ремдесивир“ е едно от лекарствата, използвани при лечението на американския президент Доналд Тръмп, който даде положителна проба за коронавирус в началото на месеца.

Лекарството е одобрено за пациенти над 12-годишна възраст, които се нуждаят от хоспитализиране, обявиха от Gilead. Това прави „Ремдесивир“ първото и единствено изцяло одобрено лекарство в САЩ срещу COVID-19, с който по данни на университета „Джонс Хопкинс“ са се заразили над 41 млн. души в цял свят, от които над 1 млн. не са успели да се преборят с болестта.

В следборсовата търговия акциитe на Gilead поскъпнаха с 4,3%.

„От началото на пандемията от COVID-19, Gilead работи неуморно за намирането на решения на тази глобална здравна криза“, коментира заяви главният изпълнителен директор на компанията Даниел О’Дей.

„Невероятно е днес да сме в позицията, по-малко от година след първите регистрирани случаи на COVID-19, да имаме одобрено от FDA лекарство в САЩ, което е налично за всички нуждаещи се пациенти“, добави той.

Според компанията употребата на „Ремдесивир“ за лечение срещу  COVID-19 е одобрена в около 50 страни по света.

По-рано този месец изследване на Световната здравна организация установи, че „Ремдесивир“ има „малък или никакъв ефект“ върху смъртността сред хоспитализираните пациенти. Въпреки това медикаментът е демонстрирал ефект при намаляването на времето за възстановяване на някои хоспитализирани пациенти.

още по темата
още от COVID-19