нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

Shutterstock

Американското правителство одобри за спешно ползване еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson, което дава възможност за още милиони ваксинирани в следващите седмици, предаде „Ройтерс“.

Препаратът на J&J е третият, одобрен за прилагане на територията на САЩ след тези на Pfizer и на Moderna.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) обяви спешното разрешение за употреба на ваксината за възрастни на 18 и повече години след единодушното съгласие на групата от външни експерти на агенцията в петък.

Очаква се доставките до местата за имунизация за започнат още днес или в понеделник.

Лекарствата на Pfizer и Moderna, базирани на нова технология с информационна РНК показаха по-висока ефикасност в основните клинични изпитания.

Прякото сравнение с ваксината на J&J обаче е трудно, тъй като тестовете са имали различни цели, а разработката ѝ течеше, докато светът откриваше нови щамове на COVID-19.

В глобалните проучвания на J&J се установи, че препаратът е 66% ефикасен в предотвратяването на умерено до тежко състояние на коронавирус четири седмици след ваксинация. Той е 100% ефективен за избягване на хоспитализация и смърт, настъпили вследствие на вируса.

Очаква се ваксината да се използва широко и в други държави в следващите месеци заради възможността да се съхранява при нормални температури в хладилник, което улеснява доставките. Американското правителство вече е поръчало общо 100 млн. дози, като от J&J планират да произведат 20 млн. от тях към края на март.

Ваксината използва вирус на обикновена настинка, известен като аденовирус тип 26, за да въведе протеини на коронавирус в клетките на организма и да предизвика имунен отговор. През лятото се очакват тестове на двудозова версия.

 

още от COVID-19