нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Зеленият сертификат за преболедуване се удължава

Снимка: Shutterstock

Сертификатът за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца, само че той ще е валиден единствено в нашата страна и няма да може да се ползва при пътуване в чужбина. Няма да е нужно да се преиздава съответния документ, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг по повод въведените от днес в страната по-строги епидемични мерки. Със статута на зелен сертификат ще се ползва и картончето, което се издава на всеки ваксинирал се с първа доза от двудозовите ваксини, добави той. 

Влязлото от днес в сила изискване за допускане на закрито само със "зелен сертификат" предизвика рязък наплив от желаещи да се ваксинират, но и постави в невъзможност редица бизнеси и заети в сферата на публичните услуги да работят, след като се оказа, че голяма част от персонала не е ваксиниран и на практика, няма право на достъп до работното си място. Търговските вериги още вчера поискаха един месец отсрочка, за да създадат нужната организация за изпълнение на изискванията за зелен сертификат на служителите си и за провери на клиентите си. Несъгласие с новите мерки изразиха и голяма част от ресторантьорите и хотелиерите. Стигна се до парадокси, че дори и някои болници и клиники обявиха, че от днес просто трябва да затворят, защото не отговарят на условията. В същото време втори ден вече електронните платформи, от които могат да бъдат изтеглени цифрови сертификати за ваксинация не издържат на чувствително нарасналия трафик от желаещи да си изтеглят сертификатите и блокират.   

Това е сред основните причини за обявеното днес решение да се направи компромис с основното правило, че ваксинационният курс се смята за завършен след поставяне на втора доза от двудозовите ваксини, а сертификатът в тези случаи става валиден 14 дни след поставянето на втората доза. Сега ролята на зелен сертификат ще играе и картончето от съответния ваксинационен център за поставена първа доза. 

Още в началото на тази седмица здравното министерство е изпратило запитване до експертния съвет по Инфекциозни болести, епидемиология и имунология и до експертния съвет по Клинична имунология и епидемиология дали могат да удължат сертификатите и е получило две становища. От Инфекциозни болести допускат тази възможност, а от клинична имунология още няма официално становище, но повечето членове на съвета подкрепят решението, поясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Засега няма да се налагат глоби при проверка от структурите на РЗИ на закритите обществени места,  където ще се влиза само със "зелен сертификат". При установени нарушения ще се издават само предписания, но този гратисен период ще продължи до началото на идната седмица, стана ясно още на брифинга.

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на всички лаборатории от РЗИ, като ще се обвържат с пределна цена за пробовземане, уточни още здравният министър. 

"За хората от държавната администрация, които са на гише и обслужват граждани, трябва да се създадат условия за чиста среда - да се тестват тези хора, да са преболедували или да са ваксинирани.", коментира още Кацаров.  Освен това, от "Информационно обслужване" ще направят така, че да се издава сертификат на всички преболедували с бързи тестове, направени след 01.12.2020 г., защото от тази дата антигенните тестове се признават у нас като легитимно доказателство за ковид.", допълни той. Досега електронният портал не е имал такава функция, обясни Кацаров.

Здравният министър коментира и мерките, засягащи учебния процес. "Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той. И добави, че алтернативата на сегашните мерки е пълен локдаун.

Наличието на антитела не е достатъчно основание за издаване на зелен сертификат, коментира обаче в студиото на БНТ един от най-изявените ни вирусолози, проф. Радка Аргирова. Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, обясни тя. При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса. При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване. Затова според проф. Аргирова, наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Тя призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.

Припомняме, че според мерките , които влизат в сила от днес, "зеленият сертификат" вече е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито. В това число влизат на ресторанти, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнеси и спортни зали, зали са басейни, молове както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той е задължителен и за работещите в болници, онкологични центрове, и такива за диализа, както и служителите в домовете за възрастни хора.

Очаква се до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също да бъдат задължени да работят със "зелен сертификат". Сертификат може да получи всеки, който има доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19.

още от COVID-19