нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шансовете за създаване на високоефективна ваксина срещу COVID-19 са малки, смята главният вирусолог на САЩ

Снимка: Guliver / Getty images

Шансовете учените да създадат високоефективна ваксина, която осигурява защита от коронавируса на 98% или повече, са малки. Това зяави директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ и главен медицински експерт на Белия дом д-р Антъни Фаучи, цитиран от Си Ен Би Си.

„Учените се надяват на ваксина, която да дава защита от най-малко 75%, но ефективност от 50% или 60% също би била приемлива“, заяви Файчи по време на дискусионна сесия в училището за обществено здраве в университета Браун.

„Шансовете за създаването на ваксина, която е 98% ефективна, не са големи, което означава, че никога не трябва да изоставяте грижите за общественото здраве. Трябва да гледате на ваиксанта като на инструмент, които да направи така ,че пандемията вече да не е пандемия, а да е нещо, което може да бъде контролирано успешно“, коментира Фаучи.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) заяви по-рано, че ще одобри ваксина срещу коронавируса, която е безопасна и поне 50% ефективна. Директорът на агенцията Стивън Хан заяви миналия месец,ц че одобрените ваксини най-вероятно ще осигуряват по-голяма защита от 50%, но че е възможно САЩ да получи такава, която средностатистически намалява риска от заразяване с COVID-19 с 50%.

„Ние имаме силното убеждение, че това трябва да бъде долната граница. Смятам, че в голяма степен експертите по заразните болести постигнаха имат консенсус, че това е разумна граница, като разбира се надяват, че действителната ефективност ще бъде по-висока.“, коментира той в края на юли.

Ваксина с 50% ефективност ще бъде сравнима с тази за сезонния грип, но ще бъде по-малко ефикасна от една доза ваксина срещу морбили, която има ефективност от 93%, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)

Експертите очакват поне една от множеството потенциални ваксини срещу COVID-19, които се разработват в момента, да премине тестовете за безопасност и ефективност до края на декември или в началото на следващата година.

В миналото Фаучи е изразявал притеснения относно „трайността“ на ваксината, отбелязвайки, че ако COVID-19 действа като другите коронавируси, тя може да не осигури дългосрочна защита.

още по темата
още от COVID-19