нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Moderna: Може да се нуждаем от нова ваксина за „Омикрон“

Shutterstock

Многото мутации на варианта „Омикрон“ вероятно ще му помогнат да избегне защитата, осигурена от съществуващите ваксини, което налага разработването на нови имунизации. Това заяви за „Файненшъл Таймс“ главният изпълнителен директор на Moderna, Стефан Бансел.

В интервю за вестника той отбеляза, че може да отнеме месеци фармацевтичните компании да разработят и внедрят обновени имунизации, които да могат да доставят в големи количества. „Няма начин сегашните дози да осигурят същото ниво на защита срещу „Омикрон“, каквото и срещу „Делта“, обясни той.

Сегашните препарати са в състояние да помогнат за намаляване на риска от тежка инфекция и смърт от предишните щамове на вируса, въпреки че действат по-малко срещу „Делта“. Все още се провеждат изследвания, за да се определи дали „Омикрон“ причинява същото ниво на заболяване като по-старите варианти, дали може да избегне защитата на ваксините, както и дали ще е в състояние да надмине съществуващите щамове, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Pfizer, Алберт Бурла, вече обяви, че неговата компания ще бъде готова с ваксина срещу „Омикрон“ след 100 дни, ако това е необходимо.

Големите производители на препарати имат готовност да изменят формулите си, така че да осигурят защита от новия вариант. Повече четете тук.

още от COVID-19