Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция с най-много починали от COVID-19 в Европа за седмица

Getty Images

Швеция, която предприе по-лека и отворена стратегия в борбата с новия коронавирус, е отбелязала най-високия брой починали на глава от населението в Европа за една седмица, предаде „Ройтерс“.

Според проучване на платформата Our World In Data към Оксфордския университет средната смъртност от COVID-19 в страната е 6.25 на милион души за периода 12-19 май, следвана от Великобритания с 5.75, Белгия с 4.6 и Франция с 3.49.

Планът на скандинавската държава се базираше на доброволното социално дистанциране и поддържане на хигиена, което бе критикувано от някои като опасен експеримент, но бе определено и като възможен модел за бъдещето от Световната здравна организация.

По-леките мерки успяха да смекчат и удара по икономиката на страната, чийто растеж намалява по-малко в сравнение с този на Дания и Норвегия по данните за първото тримесечие на 2020 година.

Бившият главен епидемолог на Швеция и настоящ здравен съветник на СЗО, Йохан Гисеке, защити действията на правителството и отбеляза, че обявяването на извънредно положение единствено забавя неизбежния брой на заразени и починали от коронавирус. „Много малко можем да направим, за да спрем разпространението“, коментира той в публикация за медицинския журнал „Лансет“. Освен това пред Business Insider той заяви, че противоречивите действия ще помогнат за ограничаване на заразата в бъдеще.

още от COVID-19