нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Спутник V” показва добри резултати срещу новите варианти на вируса, твърдят руски учени

Снимка: Getty Images

Руско проучване, тестващо ефективността на реваксинацията с препарата „Спутник V” срещу новите варианти на коронавируса, показва добри резултати, заявиха руски ученици, цитирани от Ройтерс.

Миналият месец руският президент Владимир Путин нареди до 15 март да има готов анализ на ефективността на произведените в Русия ваксини срещу новите мутации на коронавируса, които върлуват в различни части на света.

„Скорошно прочуване, проведено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология  „Гамалея“ в Русия, показа,  че реваксинацията със „Спутник V” действа много добре срещу новите мутации на коронавируса, включително британския и южноафриканския вариант“, коментира Денис Логунов, заместник-директорът на института, който създаде ваксината.

Очаква се резултатите от изследването да бъдат публикувани скоро, като това е първата информация за това как протичат тестовете. Засега няма повече подробности.

Така наречените векторни ваксини, включително „Спутник V” и ваксината на AstraZeneca, използват  модифициран безвреден вирус (вектор), който пренася генетични инструкции в организма, за да предизвика имунен отговор срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2.

За реваксинирането е използван същият аденовирус, на който се базират разпространените досега ваксини „Спутник V”. Тестът индикира, че това не се е отразило на ефективността на ваксината, казва Логунов за Ройтерс.

Някои учени изразяват опасения, че тялото може да развие имунитет към самия вектор, разпознавайки го като натрапник, който трябва да бъде унищожен.

Според разработчиците на руската ваксина обаче това не би създало дългосрочни проблеми.

„Смятаме, че векторните ваксини всъщност са по-добри за бъдещи раваксинации от тези, базирани на други платформи.“, казва Логунов.

Той заяви, че изследователите са открили, че специфичните за векторите, използвани от тази ваксина, антитела, които могат да генерират антивекторна реакция и да подкопаят работата на самия препарат, са отслабнали най-рано 56 дни след ваксинацията.

Това заключение се основава на изследване на ваксина срещу ебола, разработена по-рано от Института „Гамалея”, използвайки същия подход като този за „Спутник V”.

 

още от COVID-19