нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съвети от КЗП за предпазните маски

Shutterstock

Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване публикува Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението, разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Препоръките обръщат специално внимание на маските тип „Направи си сам“. Добре е те да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими, гласят част от съветите.

Когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.

Най-важните общи препоръки за употребата на предпазните покрития за лице гласят:

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали.

 - Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради.

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

 

още от COVID-19