нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО: Последен шанс да установим произхода на COVID-19

Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация обяви, че е създала нов екип от специалисти, който вероятно ще бъде „последния шанс“ за откриване на произхода на COVID-19, предаде Би Би Си.

СЗО номинира 26 експерти, които да се включат в т.нар Научна съветническа група за произхода на нови патогени (Scientific Advisory Group on the Origins of Novel Pathogens – Sago).

Екипът ще разследва дали вирусът се е прехвърлил върху хората от животни на пазарите в Ухан или е „изтекъл“ при лабораторен инцидент. Китай категорично отрича втората версия.

От Би Би Си припомнят, че през февруари друг екип на СЗО, който бе натоварен със задачата да разследва произхода на коронавируса, посети Китай и заключи, че вирусът най-вероятно е дошъл от вируси. Тогава обаче учените посочиха, че е нужна повече работа, за да се установи категорично неговия произход.

Малко по-късно обаче  генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че разследването е било възпрепятствано от липсата на данни и прозрачност от страна на Китай.

Сред предложенията за членове на новия екип са и шестима експерти, които бяха част от предходната група, посетила азиатската страна.

Освен с коронавируса, Sago ще се занимава и с изследвания на произхода на други  високорискови патогени.

„Разбирането за това откъде идват нови патогени е от ключово значение за предотвратяването на бъдещи огнища“, коментира Гебрейесус.

В общо становище генералният директор и други представители на СЗО заявиха, че за момента версията за изтичане на вируса от лаборатория не може да бъде изключена.

Директорът на Програмата за извънредни ситуации към Световната здравна организация Майкъл Райън каза, че работата на Sago може да бъде „последния шанс да се разбере произхода на този вирус“.

Новината за новия екип идва в момент, в който Китай се готви да тества десетки хиляди кръвни проби, взети в началото на пандемията.

Постоянният представител на Китай в институциите на ООН и други международни организации в Женева Чън Сю заяви, че работата на научния екип не трябва да бъде политизирана. „Време е да изпратим екипи и на други места“, каза той.

 

още от COVID-19