нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО предупреди: Светът е в ранен етап на нова covid-вълна

Снимка: Getty images

Светът е в ранен стадий на нова вълна от инфекции и смърт от COVID-19. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, циитран от Си Ен Би Си .

В разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио ръководителят на СЗО определи ситуацията като "пандемия на две скорости", а причините по негови думи са глобалният провал в споделянето на ваксини, тестове и лечения. Страните, които разполагат с нужните ресурси, като например ваксини, отварят икономиките си, докато другите влизат въвеждат нови ограничителни мерки в опит да забавят разпространението на вируса. Ваксинационните несъответствия по света прикриват „ужасяваща несправедливост“, коментира Гебрейесус.

„Това е не просто морално безчинство, а и епидемиологичен и икономически самосаботаж“, каза шефът на СЗО, като добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи ще бъдат социоикономическите сътресения. „Пандемията е тест и светът се проваля“, каза още Гебрейесус.

Той предупреди, че „19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи“. По думите му глобалната заплаха от пандемията няма да изчезне, докато всички страни не се справят с болестта.

По повод на започващите в петък  Олимпийски игри в Токио, шефът на СЗО заяви, че игрите са „празник на надеждата“. „Въпреки че пандемията доведе до тяхното отлагане, тя не ги победи“, добави той.

Все още обаче съществуват опасения, че те могат да бъдат отменени в последния момент, като Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто не отхвърли тази възможност в скорошно изказване

В момента японската столица е в извънредно положение, като през последните дни се отчитат средно по 1000 нови случая на заразени с COVID-19 в Токио.

Тедрос Гебрейесус разкритикува и неравенството в достъпа до ваксини между  страни и страните с ниски доходи. Той посочи, че 75% от всички дози ваксини, или повече от 3,5 млрд. дози, са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

Ваксините са мощни и основни инструменти, но до момента светът не ги използва добре“, каза той, като добави, че  вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в „ръцете на малко късметлии“.

По-рано СЗО призова да се положат големи усилия в глобален мащаб, за да се гарантира, че поне 70% от населението във всяка страна ще бъде ваксинирано до среда на следващата година.

„Пандемията ще свърши, когато светът реши да й сложи край. Това е в нашите ръце. Имаме всички инструменти, от които се нуждаем: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме", каза още Гебрейесус.

още по темата
още от COVID-19