нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО с изненадващо заключение - ремдесивирът не е „магическият куршум“

Getty Images

Световната здравна организация разби надеждите, че лекарството ремдесивир може да се окаже медикаментът на първа линия в борбата с COVID-19. Смятанията за най-надежден до момента препарат е част от тестове с общо 4 лекарства, проведени сред над 11 хил. пациента в 30 държави. Общото заключение и за 4-те медикамента е, че изглежда са имали „слаб или никакъв ефект“ върху оцеляването и прогресията на заболяването сред хоспитализираните заразени, предаде ДПА.

Проучването „Солидарност“ на здравната агенция на ООН включва ремдесивир, липонавир, който се прилага върху пациенти с ХИВ, използвания срещу малария хидроксихолорокин, както и интерферон, разработен за лечение на множествена склероза.

„Това със сигурност е разочароващо. Всички бихме искали да видим е това, което често се нарича „магически куршум“; лекарство, което вече съществува, което е безопасно и работи ефективно при пациентите“, коментира за „Ал Джазира“ доц. Джули Фишът от катедрата по микробиология и имунология в университета в Джорджтаун.

По-рано този месец данни на производителя на ремдесивир, американската биофармацевтична компания Gilead показаха, че лечението с ремдесивир е намалило времето за възстановяване на заразените с пет дни.

Европейският съюз вече заложи на ремдесивира, след като по-рано този месец обяви договор за осигуряване на допълнителни доставки на антивирусното лекарство за до 500 хил. души. Въпреки въпросите, свързани с ефикасността му, това беше първият медикамент, получил одобрение от ЕС за лечение на тежки случаи на инфектирани от новия коронавирус.

Ремдесевирът бе включен и в рецептата за лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп, редом с други, включително противовъзпалителния дексаметазон, който не е част от експериментите на СЗО, но британско проучване доказва, че намалява смъртността сред болните от COVID-19.

Тази седмица здравният министър Костадин Ангелов обяви, че България ще купи 2500 флакона от ремдесивир на обща стойност 2.1 млн. лева. До момента страната ни е получила 2837 бройки от медикамента под формата на дарения.

още от COVID-19