нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО се обяви против преливането на кръвна плазма на пациенти с COVID-19

Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация препоръча да не се използват преливания на кръвна плазма от хора, които вече са били болни, при лечението на пациенти с COVID-19. Настоящите доказателства сочат, че преливането не увеличава шансовете за оцеляване на пациентите и не намалява нуждата от механична вентилация, съобщиха от централата на СЗО в Женева, цитирана от БГНЕС. 

В тази връзка Световната здравна организация "категорично не препоръчва" преливането на плазма от излекувани хора на пациенти, чието заболяване не е тежко. Тя също така не препоръчва и използването на такова преливане при лечението на тежко болни хора. Изключението са "определени контролирани случаи за целите на проучвания". 

Съответните препоръки са разработени от група международни експерти, обясниха от Световната здравна организация. Те базират своите констатации на 16 проучвания с 16236 пациенти. "След като внимателно проучиха цялата информация, експертите стигнаха до заключението, че почти всички добре информирани пациенти биха предпочели да не получават плазмата на излекувани", отбелязва организацията. 

още по темата
още от COVID-19