нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО: Втората година на пандемията може да е по-трудна

Снимка: Getty Images

Втората година от пандемията на COVID-19 може да бъде по-трудна за човечеството от първата. Това мнение изрази по време на сесия за въпроси и отговори в Twitter на Световната здравна организация (СЗО) директорът на нейните спешни програми Майкъл Райън, предава ТАСС. 

"Навлизаме във втората година [от пандемията] и може да е много по-трудно предвид динамиката на разпространението на коронавируса“, каза той. Райън обърна внимание на факта, че информацията, получена от СЗО през последните две седмици, предполага, че заболеваемостта „е достигнала връх отново".

През изминалата седмица в света са регистрирани около пет милиона нови случая на коронавирусна инфекция и над 85 хиляди смъртни случая. Освен това Северна и Южна Америка представляват повече от половината от всички случаи в света за седем дни и повече от една трета са в европейския регион. Нарастване на заболеваемостта е отчетено и в региона на Западния Тихи океан, Африка и Източното Средиземноморие. 

"Северното полукълбо преживява пандемия "перфектна буря", каза Райън, отбелязвайки "комбинация от фактори, довели до увеличаване на предаването в много страни".

"Това са по-специално скупчванията на хора на закрито през студения сезон. Освен това в някои страни, включително Великобритания и Ирландия, циркулират нови щамове на коронавируса, които със сигурност допринасят за предаването на инфекцията. Така сега действат същите "двигатели" на разпространението на вируса, както през предходната година, но към тях са добавени нови", заяви директорът на СЗО. 

На свой ред експертът на СЗО Мария ван Керхове заяви по време на сесия за въпроси и отговори в Twitter, че след празничния период "ситуацията в някои страни ще се влоши, преди да се подобри". "Добрата новина обаче е, че сега имаме много инструменти, които могат да помогнат за контролирането на предаването на вируса", заключи тя. 

още от COVID-19