нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО: Възможна е трета вълна от COVID-19 в Европа

Трета вълна на COVID-19 може да се реализира в Европа още в началото на 2021 г., ако правителствата не предприемат необходимите мерки за справяне с втората вълна на инфекцията. Това заяви Дейвид Набаро, специален представител на Световната здравна организация за борба с коронавируса, цитиран от Ройтерс.

Според него Европа е пропуснала изграждането на необходима инфраструктура през летните месеци, след като овладя първата вълна и затова сега  има втора.

„Ако така необходимата инфраструктура не бъде изградена спешно, ще имаме и трета вълна в началото на следващата година“, коментира Набаро.

Той също така добави, че радостта в Европа от овладяването на първата вълна е била прибързана. В момента новите случаи в Германия и Франция са по 30 000 на денонощие, а в Швейцария и Австрия все още се бележат ежедневни ръстове.

„Швейцария реши да не отменя зимния туристически сезон, с което дава много лош пример. Страната може да достигне много високи стойности на заболявания и смъртни случаи“.

Той посочи като успешен  опита на Южна Корея. „Там хората са напълно ангажирани и поемат отговорност. Държат се на разстояние, носят маски, изолират се когато са болни и си мият ръцете. Освен това с приоритет се пазят хората от застрашените групи“, добави Набаро.

още от COVID-19