нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Украйна одобри китайската ваксина на фона на пик от болни от COVID

Снимка: Shutterstock

Украйна одобри ваксината срещу коронавируса, произведена от китайската компания Синовак Байотех, съобщи днес здравното министерство. Това стана, след като за втори пореден ден страната регистрира рекордно покачване на новите случаи на заразяване с коронавируса, предаде Ройтерс.

Като част от ваксинирането срещу COVID-19 Украйна ще използва ваксината "КоронаВак" на производителя Синовак Байотех, обяви здравното ведомство. В съобщението му се посочва още, че ваксините на китайската компания Синовак Байотех заслужават доверие.

През март Украйна получи първата партида от 215 000 дози от препарата на Синовак Байотех, за да подсили ваксинационната си програма, която изоставаше в сравнение с тези в други европейски държави. Страната досега разчиташе само на внесени от Индия ваксини на АстраЗенека, поясни БТА. Украинските власти обаче отлагаха използването на китайската ваксина, като изтъкваха, че местният доставчик не е приложил необходимите документи и освен това препаратът се нуждае от допълнителни лабораторни тестове, припомня Ройтерс.

Украйна затяга ограничителните мерки в най-тежко засегнатите райони, тъй като има скок в случаите на зараза след подобряването на ситуацията през зимата. В столицата Киев от 5 април ще бъде наложена строга карантина с ограничения в обществения транспорт и затваряне на всички училища и детски градини. Столицата вече забрани обществени събития и затвори кафенетата и ресторантите в опит да спре новата вълна на пандемията.

През последните 24 часа Украйна регистрира второ рекордно денонощно увеличение на случаите на коронавирус с 20 341 новозаразени, съобщи днес в социалните медии здравният министър Максим Степанов. Министърът уточни, че в момента 5186 души са в болница, а 396 са починали през последното денонощие. Така общият брой на жертвите на КОВИД-19 в страната с 41 милиона население вече е 34 075 души.

още от COVID-19