нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ваксината на AstraZeneca отчете между 62% и 90% ефективност

Getty Images

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет може да е до около 90% ефикасна без сериозни странични ефекти.

От университета заявиха, че междинният анализ от изпитанията, проведени в рамките на третата фаза, показват средна ефикасност около 70.4%, но това се дължи на комбинирането на резултатите от двата сегмента на изследването – при единия става дума за ефективност около 90%, а при другия – около 62%, пише „Гардиън“.

„Тези открития показват, че имаме ефективна ваксина, която ще спаси много животи. Радва ни фактът, който установихме, че един от нашите режими на дозиране може да е около 90% ефективен“, разказва проф. Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини и главен изследовател в изпитанието на препарата.

В режима, постигнал 90% ефективност, са приети две дози – първо половинка, а по-късно цяла. При режима с по-ниска ефективност са приложени две пълни дози в интервал от поне един месец. Така средната ефективност е 70%.

Здравният секретар на Великобритания, Мат Хенкок, определи новината като „фантастична“ и припомни, че страната е поръчала 100 млн. дози, достатъчни за имунизация на по-голямата част от населението. Ако всичко премине по план, по-голямата част от тях ще са достъпни през новата година, пише „Ройтерс“.

„Днешната новина ни отвежда с още една стъпка по-близо до момента, в който ще можем да използваме ваксини, за да сложим край на разрухата, причинена от COVID-19“, каза Сара Гилбърт, професор по ваксинология от Оксфордския университет.

С какво разполагаме до момента?

Pfizer вече съобщи за над 90% ефективност на своето вещество срещу COVID-19 и зпочна да произвежда препарата си на две локации. САЩ може да имат две официално одобрени ваксини през декември и 60 млн. достъпни дози до края на годината. През 2021-ва правителството може да има над 1 млрд. дози от двете ваксини, повече от достатъчно за 330-милионното население на страната.

Компанията Moderna, от своя страна, отчете 94.5% ефективност според данни от нов напреднал етап на тестовете.

И Pfizer, и Moderna залагат на нова технология, при която се използва информационно РНК. Разликата обаче е в съхранението – докато ваксината на Pfizer трябва да се държи на температура -75 градуса по Целзий, то тази на Moderna изисква -20 градуса. Друго предимство е свързано с факта, че веществото на Pfizer издържа пет дни в хладилник, а това на Moderna – цели 30.

На този фон друга американска марка, Johnson&Johnson, навлезе в напреднала мащабна фаза на проучването на своята потенциална COVID-ваксина.

Русия сподели информация от анализи, според която „Спутник V” е достигнала 92% ефективност.

още от COVID-19