Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 показва ефикасност

Getty Images

Ваксината срещу COVID-19, разработена от биотехнологичната компания Moderna в партньорство с Националния здравен институт на САЩ, показа положителни резултати след първата фаза тестове върху хора – тя успява да предизвика имунен отговор срещу заразата при всички доброволци.

От данните, цитирани от CNN, става ясно, че най-често срещаните странични ефекти от веществото са подобни на симптомите на новия коронавирус – умора, втрисане, главоболие, мускулна болка, както и болка около зоната на инжектиране.

Ключова за производството ще е третата фаза от проучването, която се очаква да стартира в края на този месец. Ако тя протече добре, тогава Moderna ще може да извърши първата доставка от приблизително 500 млн. дози до края на тази година и друг 1 млрд. през 2021-ва. На територията на САЩ тази формула е в най-напреднал етап от разработката си.

В първата фаза от изследването бяха включени 45-ма души на възраст между 18 и 55 години, като те получиха различни количества от ваксината – 25, 100 и 250 микрограма. Опитите във фаза 2 продължиха с определени характеристики, като възраст и физическо състояние, подобни на тези, за които е предназначено лекарството. Във фаза номер 3 ще бъдат включени хиляди хора, като основните показатели, които ще се следят, са ефективността и безопасността.

още от COVID-19