нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания въвежда от утре задължителни PCR тестове и за ваксинирани

Getty Images

Великобритания въвежда от утре, 30 ноември, допълнителни мерки заради появата на новия "Омикрон" вариант на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на посолството ни в Лондон от 4.00 часа сутринта във вторник всеки напълно ваксиниран гражданин, който влиза на територията на Великобритания от страна извън червения списък, каквато към момента е и България, трябва да си направи PCR тест до втория ден от пристигането и да се самоизолира до получаването на негативен резултат. Ако резултатът от PCR теста се забави, самоизолирането се удължава, докато резултатът от теста стане известен или до 14-ия ден след пристигането, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Всички, които са били в контакт с предполагаем случай на варианта "Омикрон", също трябва да се самоизолират, независимо дали са били ваксинирани, предупреждават от МВнР.

Остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника, който можете да изтеглите от тук:  Тестовете при пътуването до Великобритания могат да се резервират през https://www.gov.uk/find-travel-test-provider/.

Българските граждани, които не са напълно ваксинирани, трябва да направят тест за COVID-19 в рамките на три дни преди отпътуване за Великобритания. Те трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им. След това те трябва да останат под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали, и да направят PCR тест за COVID-19 на втория и на осмия ден. Ако тестът за втория ден е положителен, трябва да се самоизолират за 10 дни. В този случай не е необходимо да се прави тест на осмия ден. Ако тестът за втория ден е отрицателен, трябва да бъде направен и тестът за осмия ден. В случай, че тестът на осмия ден е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Информация за въведените ограничения и изискванията за тестовете може да бъде намерена тук

Повече информация може да бъде намерена и на сайта на МВнР

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: +442075813144; +442075849400.

още от COVID-19