Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Висши служители на Фед се опасяват от по-бавно от очакваното икономическо възстановяване

Американската икономика ще се възстанови по-бавно от очакваното поради големия брой на нови случаи на заразени с коронавирус, предупреди Федералният резерв, цитиран от Ройтерс.

„Ключов фактор за икономическата активност си остава развитието на пандемията. Очаква ни гъста мъгла от неизвестност и негативните рискове продължават да доминират“, каза Лаел Брайнард, член на борда на управителите на Федералния резерв в реч по време на виртуално събитие на Националната асоциация за бизнес икономика в САЩ. Тя добави, че банката ще приложи широкообхватни придобивания на активи и че допълнителната фискална подкрепа ще бъде от изключително значение за стабилността на възстановяването, особено като се има предвид, че първата част от програмата за подкрепа скоро приключва.

През март Фед намали лихвите до близо 0% и стартира няколко други програми, изготвени специално с цел да осигурят достъп до кредитиране за домакинствата и бизнеса. Според анализ на Ройтерс обаче, в 46 от 50 щата активните случаи на болестта са се увеличили, а смъртните случаи са за първи път по-високи от средата на април.

„Много компании сега започват да осъзнават, че това няма да е проблем, който ще се размине в рамките на следващите 2-3 месеца“, каза Томас Баркин, президент на офиса на Федералния резерв в Ричмонд.

Все повече висши служители на Фед коментират, че разпространението на вируса няма да може скоро да бъде поставено под контрол, каквито надежди имаше по-рано. Това се очаква да окаже негативен ефект върху потребителското доверие и икономическата активност.

 

още от COVID-19