нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Втора COVID вълна в Европа? Няколко държави затягат мерките

Guliver/ Getty Images

Няколко европейски държави обявиха нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса след рязкото нарастване на новозаразените в последните дни. 

Испания въвежда строги карантинни мерки в шест квартала на Мадрид и 7 големи околни градове в страната заради втората вълна на коронавируса. Частичната карантина в Мадрид и седем големи околни градове означава, че от понеделник жителите там ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище или по призовка, съобщи регионалният лидер Исабел Айусо, цитиран от международните агенции. Подобни ограничения ще бъдат въведени и на туристическия испански остров Майорка. Хората ще могат да се движат в границите на своя район, но парковете ще бъдат затворени, забранява се събирането на повече от шест души, обществените сгради, магазините, кафенетата и ресторантите могат да приемат хора само до половината от капацитета си.
Засегнатите райони са надхвърлили опасната граница от 1000 заразени на 100 000 жители за 14-дневен период. За Европа като цяло тази цифра е само 76. Айусо нарече този показател "много лош" и подчерта, че властите са били принудени да предприемат драстичните мерки. "Трябва да избегнем тотална карантина, да избегнем икономическа катастрофа", обясни тя.

Британското правителство обмисля пак национална карантина заради втората вълна на епидемията от коронавируса, стана ясно от изказване на Борис Джонсън. Той подчерта, че не желае въвеждането на нова общонационална карантина, но допусна, че това може да се окаже неизбежно, защото страната е изправена пред неизбежна втора вълна на заразата с Ковид-19, предаде Ройтерс. Местни медии съобщават, че вчера британските министри са обсъждали втора национална карантина, след като броят на новозаразените почти се удвои, достигайки 6000 на ден. Увеличава се и броят на постъпващите в болница, особено в Северна Англия и Лондон. Това вещае втора вълна на заразата, каза премиерът пред репортери.От вчера 2 милиона души в Североизточна Англия нямат право да комуникират с никой извън домакинството им. 

Гърция забранява за две седмици концертите и кинопрожекциите в Атина, както и публичните събирания на повече от 9 души заради коронавируса. Допълнителните ограничителни мерки ще влязат в сила от понеделник. 

Заради резкия скок на броя на заразени в Турция, президентът Ердоган предупреждава за възможно връщане към някои строги мерки за карантина, каквито бяха въведени в страната в пиковите периоди на епидемията през месец май. 

Новите случаи на коронавирус във Франция са 13 000 за последното денонощие, а правителството се опитва да осигури достатъчно тестове. В Ница беше забранено събирането на повече от 10 души на плажове, паркове и обществени места. 

Германия отбеляза днес най-голямото от април насам дневно увеличение на случаите на коронавирус. Новите инфекции за последните 24 часа в страната са 2297, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.
За последно са били регистрирани повече нови случаи на 24 април. Германия обаче прави през септември два пъти повече тестове на седмица (1 милион), отколкото през април (500 000)
От началото на епидемията в Германия заразените са 270 070, а починалите са 9384, в това число шестима за последното денонощие.
Бавария и Северен Рейн-Вестфалия, най-населената провинция в Германия, са най-засегнатите от пандемията райони.

още от COVID-19