нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Запазва се тенденцията излекуваните да са повече от новозаразените

Снимка: Shutterstock

Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните да е неколкократно по-голям от този на потвърдените положителни случаи. За 7 дни броят на излекуваните е 31456, а броят на потвърдените случаи - 2993. 

53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 72 години е средната възраст на починалите. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Заетостта на болничните легла за неусложнение пациенти към 21 януари е 29%, като най-висока заетост има в София област, следвана от София-град. Заетостта на интензивните легла е 43% с най-висока използваемост на леглата в София област, Силистра, Ловеч и Видин. 

9339 е общият брой на медицинските специалисти, които са дали положителни проби за коронавирус. 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7 , от които 5 в София град, 1 в Шумен и 1 в Сливен. Излекуваните медици до момента са 8161. 

До момента Европейският център за контрол на заболяванията не е публикувал данните за Европейския съюз, обяви по време на брифинга държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той припомни данните от миналата седмица, според които страната ни се нарежда на 27-мо място по заболеваемост в ЕС и 6-то на Балканския полуостров. На 9-то място сме по смъртност сред страните от ЕС и европейското икономическо прастранство и на 1-во място на Балканите. 

Много по-шарена е картата на заболеваемостта у нас, отчете той. Област Разград попадна в жълтата категория на заболеваемост между 20 и 60 на 100 000 души население. Половината от останалите области са в групата на заболеваемост между 60 и 120 на 100 000 души население. 

Най-висока е заболеваемостта за последната седмица в областите Враца, Бургас, Плевен и Перник. А най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново, отчете доц. Ангел Кунчев.

Експертите са много притеснени от случващото се в Европа, съобщи още той. Снощи е имало заседание на европейската научна платформа, на която са присъствали председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, директорът на Европейската агенция по лекарствата и на европейската комисарка по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес. "Обменихме много информация за това, което се случва. Изключително притеснени са колегите от ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. В рамките на четири седмици той успа от 10-15% да заеме дял от над 75% като това става за около месец. В Ирландия за три-четири месеца от 2-3% сега достигна 40%. Всички, които излизат положителни, са вече с новия щам. Подобна е картината в някои области в Нидерландия. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма. Спрямо ситуцията в Великобритания в момента 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи в Европа", обясни доц. Кунчев.

В момента се намираме в чудесна ситуация, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространяването му, предупреди доц. Кунчев. "Новият вариант на COVID-19 няма начин да не е влязъл в България. Той е и в Гърция, и в Румъния. Тези нови качества, които има, му дават възможност да се разпространява и да заема мястото на класическия щам", добави той.

Смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото беше на 1 октомври, затова изключително внимателно трябва да се обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва, каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

"Във връзка с опасностите, които предстоят, колежка от "Кеймбридж" даде една много интересна графика. Ако имаше вариант, който дава 50% смъртност, то тя щеше да се увеличи не повече от един път. Ако имаме щам, който дава поголяма заразност с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така, защото това не изменя същността на вируса като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. С разширяване на дейността на болничните заведения, те удържаха капацитета си. Около 30% има заетост за болни с коронавирус, а около 20% са в готовност, защото още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме само подозрения, но много бързо този вариант измества класическия и това може да пренапрегне здравната система и да не могат всички нуждаещи се граждани да получат адекватни грижи", каза още Мутафчийски. 

По отношение на заболяемостта на 100 хиляди души население се отчита, че изходните нива на 1 октомври са около 35 на 100 хиляди за 14-дневна заболяемост. "Пикът достигаме на 23 ноември със 667 на 100 хиляди. От 28 ноември се въведоха мерките и постепенно започна спадане на заболяемостта. Сега имаме 108 на 100 хиляди за 14-дневна база. Изходното ниво е три пъти пониско, отколкото сегашното ниво. Очаквахме, че мерките ще дадат резултат между 2-рата и 3-тата седмица. Най-отчетливо те дойдоха след 4 седмици. При броя на починалите сме имали 1.2 на 100 хиляди на 1 октомври, а сега сме на 10.2 на 100 хиляди. Върхът е бил на 8 декември с 27.7 на 100 хиляди. Тя започва да спада 16 дни след пика. Ако заболяемостта е три пъти по-висока от тази на 1 октомври, то смъртността е около 9 пъти по-висока. Репродуктивното число, измерено вчера, е 0.79. Какво би се случило, ако имаме нов вариантна вируса. Това може да го умножите по 7. Заради изчерпване на здравните ресурси, неминуемо загубите ще са много по-тежки. Трябва изключително внимателно да се говори и обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва", поясни Мутафчийски. 

В брифинга се включи и премиерът Бойко Борисов. "Оптимизмът, който има у нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище. До 31-ви, ако вървим с тези темпове, още ще намалее броят на починалите и заразените", каза Борисов. 

14 040 дози от Pfizer очакваме да пристигнат у нас следващата седмица, обяви директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Те ще компенсират частта, която не пристигна през тази седмица. Остава една малка част от около 2500, които допълнително ще бъдат компенсирани през февруари. За февруари се очакват общо 83 000 дози, за март - 104 000 дози. 

До края на март от ваксините на Moderna очакваме 54 000 дози. По предварителна информация следващата доставка от ваксината трябва да пристигне на 25 февруари - съответно 3600 дози. 

През следващата седмица се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако тя бъде разрешена, България ще получи през февруари и март стотици хиляди дози. 

 

още от COVID-19