нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Започна имунизацията с covid-ваксината на Moderna у нас

Снимка: Getty Images

Започна имунизацията с ваксината срещу COVID-19 на Moderna. Първата доза беше поставена на София Йорданова - старша акушерка от централната реанимация на Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

"Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения. Прекрасно се чувствам“, заяви Йорданова след поставянето на ваксината.

Вчера страната ни получи първата пратка от 2400 дози. Те обаче са предназначени само за Столичната здравна инспекция, тъй като броят им е малък. Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на Moderna, като следващата доставка на около 4000 дози ще бъде на 25 януари. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията. 

От ваксината срещу COVID1-19 на Pfizer/BioNTech очакваме доставка на 35 000 дози на 18 януари и още 35 000 дози на 2-ри февруари. 

До момента в страната са се ваксинирали 17 038 души от първия етап на ваксинационния план, който обхваща медицински работници, фармацевти, стоматолози. Над 240 000 души са тези, които могат да се имунизират на този етап. Подготвят се и списъците за втория етап - той е насочен към социални работници, хората в домовете за възрастни и учители. 

Късно снощи през профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов благодари на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за отличната организация по доставките на ваксините. 

"Благодаря на Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен за отличната организация по доставките на ваксините. Това само показа колко силен е EС, когато всички сме единни. В България имунизационната кампания върви с добри темпове, над 16 000 са ваксинираните. Като правителство ние стоим изцяло зад този процес. Искрено вярвам, че именно ваксините са нашето най-голямо оръжие и спасение срещу COVID-19", написа Борисов във Фейсбук.

Ваксината на Moderna е втората, която Европейската агенция по лекарствата одобри за прилагане в ЕС. Първата ваксина, която агенцията одобри за прилагане в ЕС, бе ваксината на Pfizer/BioNTech. Ваксината на Moderna се съхранява на -25 градуса, което я прави по-лесна за транспортиране. Имунизацията с нея изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни. Доставката се извършва едновременно във всички европейски държави. 

още от COVID-19