нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Здравните власти обявиха 5 решения за ваксинирането с АстраЗенека

Проф. Костадин Ангелов. Снимка: МС

Пет решения как да се процедира занапред с прилагането на ваксината на АстраЗенека е взел националният ваксинационен щаб, стана ясно на извънреден брифинг на здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Първото от тях е, че  ваксинацията с препарата на "АстраЗенека" продължава в цялата страна.

Второто - тази ваксина няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск за тромбоза.

Третото: всички лица, получили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" могат да се ваксинират с втора доза от същия препарат. 

Четвъртото решение дава възможност на лицата с първа доза, които не желаят да се реимунизират с "АстраЗенека", да получат втората си доза от  препарата на Пфайзер, но не по-рано от 84 дни от първата игла. Тук здравните власти правят специалното уточнение, че тези, които към момента са само с една доза от тази ваксина няма да получават сертификат, че са имунизирани.

Петото решение гласи, че преболедувалите COVID-19 да могат да се ваксинират най-рано три месеца след преболедуването.

Министър Ангелов уточни също, че в случаите на хора, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксина с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Имунизирането с две различни ваксини има за цел получаване на имунен отговор, обясни проф.Мариана Мурджева от Медицински унивеситет - Пловдив, и допълни, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентен избор за Европа. Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. Втората доза би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела, добави тя.

още от COVID-19