нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Здравният министър към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Снимка: Кадър от bTV (архив)

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

У нас 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари, което е с 333 000 дози по-малко от поетият ангажимент от фирмата за доставка през февруари. "На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месец февруари на България предстои да получи две доставки съответно от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече, вчера с изненада научихме, че на 1-ви март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини", каза още проф. Ангелов. 

По думите му, в рамките на три дни се водят сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик. "Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. Получихме само едно писмо, в което се казва, че производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност. Пише, че се полагат неуморни усилия да се справят с предизвикателствата, че е възможно да има трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес и че очакват да бъдат в състояние да доставят ваксини на България.

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен - нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини! Нека уговорките да се спазват! Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето, на което се намираме, това е недопустимо. На тази бази ние правим всичко, което сме постигнали до този момент" , подчерта проф. Ангелов. 

Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв, коментира още здравният министър по повод епидемичната ситуация към момента.

Има тенденция за увеличаване на случаите с коронавируса, която се отчитаза последните три дни. Паралелно с това се отчита ясна тенденция на увеличаване на броя на ваксинираните лица като за последното денонощие те са над 20 000, поясни проф. Ангелов и съобщи, че временно ще се преустановят "зелените коридори" за ваксиниране. Ако в събота пристигнат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени веднага, увери министър Ангелов. По отношение на натоварването на здравната система министърът съобщи, че заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за интензивни състояния - 51 на сто.

Леглата за лечение на инфекцията във Военна болница, в "Св.Анна" и в "Пирогов" се изчерпват, отбеляза обаче председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски . Има данни за експоненциално нарастване на броя на случаите на новозаразените, но смъртността от коронавирусната инфекция намалява, добави той.

 Продължава тенденцията за "завръщане" на цели области от страната в червената зона, в нея са вече 19 области, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Само Видин и Търговище са с най-ниска заболеваемост, а най-висока е в Кюстендил, допълни той.

 

 

още от COVID-19