Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дисниленд в Париж каза „не” на пластмасовите сламки

40

Shutterstock

Развлекателният парк Дисниленд (Disneyland) в Париж обяви днес няколко инициативи за ограничаване на вредното си въздействие върху околната среда, сред които и въвеждане от този четвъртък на забрана за употреба на пластмасовите сламки в парка, посещаван годишно от 15 милиона гости, предаде Франс прес.

Увеселителният парк, който е най-голямата частна туристическа дестинация в Европа, осигурява работа на около 16 000 души.

Само миналата година изнесените от парка отпадъци са общо 19 000 тона, съобщи ръководителката на отдела за околна среда Никол Уиме-Ертер.

Картони, стъкло, пластмаса, амбалажи - 20 категории отпадъци се сортират и изпращат в специализирани предприятия за рециклиране. Едновременно с това около 8000 тона други отпадъци се изгарят, като енергията от горенето се използва.

В момента се остойностяват 50 процента от оперативните отпадъци, тоест почти всички, произведени на място, като през 2020 година този дял ще достигне 60 на сто, уточни Уиме-Ертер

Законът за енергийния преход от 2015 година е определил цел за остойностяване на 65 процента от отпадъците до 2025 година.

Още в четвъртък операторът Евро Дисни (Euro Disney) ще замени пластмасовите сламки със 100 процента хартиени биоразтворими произведени във Франция сламки "по поискване на посетителите".

Европейският парламент определи срок до 2021 година за премахване на пластмасовите предмети за еднократна употреба в Европейския съюз.

Дисниленд Париж посочва също така, че от другата седмица найлоновите торбички за закупените стоки ще бъдат заменени с торбички от 80 процента рециклируема пластмаса, които ще се продават по 1 или 2 евро.

От юни някои хотели в парка ще предлагат вместо малки индивидуални шишенца с шампоан и душ-гел големи бутилки, които могат да се използват многократно.

Евро Дисни работи и по проект за слънчеви панели, с които да увеличи дела на употребяваната възобновяема енергия - в момента 10 процента от потреблението в парка.

още от Екология
27
Четвъртък
Юни