нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европа преживя най-горещото лято, откакто се води статистика

Getty Images

Европа преживя най-горещото лято, а температурите в Средиземноморието счупиха рекордите с голяма разлика, съобщи службата за изменение на климата на ЕС, „Коперник“.

Експертите калкулират, че средната температура на въздуха през юни-август е била близо градус над средната за периода 1991-2020 г., което я прави най-горещата, откакто се води статистика. Предишните най-топли лета от 2010 и 2018 г. са с около 0.1 градуса по-хладни, предаде „Ройтерс“.

Така лятото на 2021 г. е последният крайъгълен камък в дългосрочната тенденция на глобално затопляне, докато емисиите на парникови газове променят климата на планетата. Записите на „Коперник“ датират от 1950 г., но са комбинирани с бази данни, водещи началото си от средата на XIX век.

В изявление се съобщава, че този август заедно със същия месец през 2017 г. е третият най-топъл в историята в световен мащаб с малко над 0.3 градуса по-топъл от средното за периода 1991-2020 година.

Подобно на голяма част от Северното полукълбо, Европа беше осеяна от екстремни метеорологични събития през последните месеци, включително рекордни нива на дъжд, които предизвикаха сериозни наводнения в Белгия и Германия, както и горещи вълни, предизвикали пожари в южната част на региона, пише CNN.

Неравномерни промени

Повишаването на температурите обаче не е повсеместно – докато в южните части рекордите за жега бяха счупени, на изток беше по-топло от средното, а в Северна Европа летните горещини бяха под средното ниво.

Италия регистрира 48.8 градуса по Целзий на 11 август в Сицилия. Ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, това ще е най-горещият ден, отбелязван някога на континента. Най-горещо преди това беше в Атина, където през 1977 г. живакът достига 48 градуса.

Откъде дойде жегата?

Тазгодишните високи температури се свързват с антициклон, който засегна Испания, а след нея – Гърция и Турция, които преживяха деструктивни пожари.

На този фон в Гренландия на 14-15 август температурите се повишиха над нулата за трети път за по-малко от десетилетие, което предизвика безпрецедентни дъждове.

Както пожарите, така и наводненията може да имат общо с жегата. Продължителната топлина може да влоши условията на суша, но също така може да увеличи и количеството водни пари, задържани в атмосферата, което на свой ред може да направи валежите по-тежки, дори да са по-редки.

още от Екология