нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хавиер Бардем снима документален филм за експедицията си в Антарктика

Актьорът Хавиер Бардем

Снимка: Guliver / Getty images

Актьорът Хавиер Бардем се присъедини през януари тази година към Грийнпийс в пътуване в Антарктическия океан, като част от кампания за защита на пингвините и други диви животни. Експедицията вече е документирана, като Бардем е главната звезда и продуцент на проекта, наречен „Sanctuary” ("Светилището"). 

Филмът ще бъде представен официално по време на кинофестивала в Берлин, но не за да бъде излъчен в рамките на фестивала, а за да покаже кадри пред Комисията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика на Европейския съюз.

Ръководител на проекта е документалистът Алваро Лонгория, като Бардем и брат му Карлос се появяват във филма с коментари и впечатления. Испанският актьор не е първата холивудска звезда, която се включва в кампаниите на Екологичната организация. "Грийнпийс осъзна, че за да привлече вниманието на хората, й трябва кука", каза Лонгория пред Variety. "Филмът не е за посланика, а за посланието и какво трябва да направим, за да бъде това послание чуто от хора, които наистина знаят как да предизвикат промяната", посочва също и испанската звезда.

Миналият месец Бардем се присъедини към социалните медии, за да документира пътуването.

"Присъединих се към Twitter и Instagram, не за да споделям новини за закуската си, а да споделя това пътуване до края на Земята, което предприемам", споделя актьорът пред CNN. "Присъединих се към експедицията на Грийнпийс, за да приближа невероятното разнообразие от живот на Антарктика по-близо до дома на хора, които никога няма да имат шанс да я видят, защото ние всички сме свързани с това, което се случва тук, дори и да не го знаем."

Носителят на "Оскар" Хавиер Бардем се присъедини към кампанията на екологична организация за изграждане на защитен резерват на площ от 1.8 млн. кв. км в Северния ледовит океан. Той дори се спусна за два часа с малка двуместна подводниица на дълбочина от 3 км, за да изследва великолепното разнообразие от корали и микроорганизми в дълбините.

"Тази година имаме възможност да създадем най-голямата защитена зона на Земята в Антарктическия океан, която не само ще защити живота тук, като императорските пингвини и сините китове, но и ще осигури здравословен океан, който да помогне за смекчаване на най-лошите последиците от изменението на климата. Територията ще бъде над три пъти по-голяма от моята родина Испания."

още от Екология