Затвори

Италия въвежда и "зелен пакет" в проектобюджета. Ще облага пластмасата

Снимка: Guliver / Getty images

Италианското правителство въвежда данък върху пластмасата от лятото на 2020 година, пише днес италианският вестник "Стампа", цитиран от ТАСС.

По данни на изданието данъкът ще бъде едно евро на килограм отпадъчна пластмаса. Този налог влиза в т. нар. зелен пакет на проектобюджета, който бе одобрен от правителството. Предполага се, че ще влезе в сила през юни 2020 година.

Проектобюджетът, който е в процес на доуточнения и трябва да бъде приет до края на годината, предвижда още редица мерки в подкрепа на "чистата икономика". Правителството, което определя като приоритет опазването на околната среда, планира да стимулира чрез данъчни облекчения инвестициите в тази сфера, предава БТА.

По данни на италиански екологични асоциации, крайбрежието на Апенините, а също и морето, са задръстени от пластмаса, която вреди на флората и фауната. Въвеждането на данък върху пластмасата ще позволи според правителството да се получат допълнителни средства за борба с този проблем. Механизмът на събиране на налога все още не е изяснен.

Опозицията вече изрази критично мнение срещу мярката, която ще увеличи общото данъчно бреме.

 

още по темата
още от Екология