нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Климатичните промени може да заличат 50% от производството на кафе и захар до края на века

Снимка: Getty images

Производството на важни култури, включително кафе и захар, може да намалее с до 59% в до края на века заради климатичните промени. Това става ясно от доклад на Стокхолмския институт за околна среда, цитирано от Блумбърг.

В доклада се посочва, че САЩ, Китай и Бразилия са „сериозни източници на климатичен риск за световните стокови пазари“. Според неговите автори промените ще нарушат отдавна установените търговски потоци по целия свят и ще доведат до социално недоволство.

Производството на царевица само в САЩ може да се свие почти наполовина в дългосрочен план (2070-2099 г.) заради по-високите температури, което ще постави под риск държавите, изкупуващи тази реколта. Същевременно с това производството в Русия и Канада може да нарасне съответно с 13% и 17%. Това повишение обаче няма да бъде достатъчно, за да компенсира недостига на други места.

Макар че според Института производството на пшеница може да нарасне с 14%, това може да наложи скъпо преместване на производството в Европа и части от Южна Америка и Азия. Русия и Канада биха могли да увеличат производството на царевица, соя и ориз, но растежните площи вероятно ще трябва да се преместят в рамките на тези държави.

още от Екология