нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Компанията майка на British Airways с нова климатична цел

Снимка: Getty images

Авиационната група IAG, която е собственик на British Airways, се ангажира 10 процента от полетите й да бъдат извършвани с устойчиво авиационно гориво до 2030 година, предаде Ройтерс.

Компанията се надява да постигне напредък към изпълнението на по-дългосрочната си цел за нулеви емисии до 2050 година.

IAG обяви днес, че планира да придобива 1 милион тон устойчиво авиогориво всяка година до края на десетилетието. Това ще съответства на отстраняване на 1 милион автомобила от пътищата на Европа годишно.

Устойчивите горива отделят с до 70% по-малко въглерод от изкопаемите горива. Това предлага на авиокомпаниите възможност да станат "по-зелени", без да спират да летят, преди за авиацията да станат достъпни алтернативи като хибридни, електрически или задвижвани с водород самолети в края на следващото десетилетие.

Британско-испанската IAG има сред най-амбициозните цели за борба с климатичните промени в света - намаляване на въглеродните емисии със 78% до 2035 г.

Авиокомпаниите се надяват, че, намалявайки въглеродния си отпечатък, ще могат да си върнат клиентите, които на фона на пандемията от COVID-19 осъзнаха, че няма нужда да летят толкова често, отбелязва Ройтерс.

IAG планира да инвестира 400 млн. долара в разработване на устойчиво авиационно гориво през идните 20 години, включително завод за гориво от битови отпадъци във Великобритания.

още по темата
още от Екология