нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мъск обяви официално конкурс за метод за премахване на въглерода

Снимка: Getty images

Предприемачът милиардер Илон Мъск предложи 100 млн. долара награда за разработване на начини за борба с глобалното затопляне чрез премахване на въглеродния диоксид от атмосферата или океана, предаде Ройтерс.

„В момента имаме само една планета. Дори и да има само 0,1% риск от катастрофа, защо да рискуваме? Това е лудост“, написа Мъск в Twitter.

Шефът на Tesla и SpaceX разкри намерението си да създаде награден фонд от 100 млн. долара още през януари, но по случай вчерашния Ден на Земята той изложи правилата на надпреварата. Състезанието, което организаторите нарекоха „най-голямата поощрителна награда в историята“, ще продължи четири години до Деня на Земята през 2025 година.

Технологиите за улавяне и съхранение на въглерод привличат все по-голям интерес на фона на засилващото се глобално затопляне, което води до топене на ледници, по тежки тропически бури и сериозни наводнения. Докато повечето страни работят по намаляване на парниковите си емисии, учените казват, че технологиите за улавяне и съхранението на въглерод ще играят ключова роля за постигането на целта от нулеви емисии до 2050 г.

 Трябва да се обърне внимание както на разходите, така и на мащабируемостта. Ще бъде ли улавян достатъчно въглерод и можем ли да си го позволим като цивилизация? Това са две важни неща“, коментира Мъск.

Проектите за улавяне на въглерод вече намират подкрепа сред стартиращи компании от Силициевата долина, тъй като държавните представители се притесняват от бавното темпо на намаляване на вредните емисии.

Технологията за премахване на въглерода обаче все още не е рентабилна. Премахването на въглерода струва над 300 долара на метричен тон в свят, който всяка година отделя парникови газове, равняващи се на около 50 млрд. тона въглероден диоксид. Според някои оценки до 2050 година може да се наложи да се „улавят" около 10 млрд. тона въглерод.

„Мисля, че това е едно от нещата, при които намирането на правилното решение ще отнеме време. Особено докато установим кои са най-добрите варианти за премахване на въглерод“, коментира Мъск.

Наградата на шефа на Tesla от 100 млн. долара, която се нарича XPRIZE Carbon Removal има за цел да намери трайно решение за извеждане на 1000 тона от атмосферата годишно, с потенциал това количество да се увеличи драстично. Участниците в конкурса трябва да имат план за намаляване на въглерода за поне 100 г.

още по темата
още от Екология