Затвори

Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в световен мащаб ще се увеличи със 70 процента до 2050 г. и ще достигне 3,4 милиарда тона. Това съобщи в публикуван вчера доклад Световната банка, предаде Франс прес. 

"Лошото управление на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда, в допълнение към проблемите с климата", коментира Лора Тък, вицепрезидент на Световната банка, отговаряща за устойчивото развитие, цитирана от БТА.

Въпреки че богатите страни представляват едва 16 на сто от световното население, те произвеждат над една трета (34 процента) от отпадъците на планетата. Източна Азия и Тихоокеанският регион са отговорни за близо една четвърт (23 процента) от всички боклуци. Очаква се Субсахарска Африка да утрои, а Южна Азия да удвои до 2050 г. обема отпадъци, които произвеждат.

Световната банка препоръчва да се предостави финансова помощ на страните, които имат най-голяма нужда да разработят системи за управление на отпадъци, както и да се подкрепят инициативи за намаляване на употребата на пластмаса и за ограничаване на хранителните отпадъци.

От 2000 г. Световната банка е инвестирала над 4,7 милиарда долара в програми за управление на отпадъци по света.

още по темата
още от Екология