Екология

Основан от Бил Гейтс фонд ще инвестира 15 млрд. долара в зелени технологии

Основан от Бил Гейтс фонд ще инвестира 15 млрд. долара в зелени технологии

Частният фонд Breakthrough Energy Catalyst, основан от Бил Гейтс, планира да инвестира 15 млрд. долара в проекти за зелени технологии в САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, предаде Си Ен Би Си.

Фондът, който е част от Breakthrough Energy Group, досега е събрал над 1,5 млрд. долара от фирми и благотворителни организации. Управляващият директор на BEC Джона Голдман обаче заяви пред „Файненшъл таймс“, че фондът смята да инвестира 10 пъти по-голяма сума в развитието на зелени технологии.

За разпределяне на вложенията фондът планира да използва иновативни финансови структури и споразумения за партньорство.

На сайта на Breakthrough Energy Group се посочва, че BEC е „програма, която има за цел да демонстрира как може да бъдат финансирани, произвеждани и купувани нови решения и технологии, които да подкрепят нисковъглеродната икономика."

Фондът първоначално ще бъде фокусиран върху технологиите за зелен водород, директно улавяне на въздух, дълготрайно съхранение на енергия и устойчиво авиационно гориво. Фондът, който планира да инвестира в големи проекти, които иначе не биха били финансово рентабилни, ще осигурява дарения от филантропи, инвестиции в дялов капитал и споразумения за изкупуване на продукти, посочват от ФТ.

BEC обяви през септември, че е осигурил инвестиции от Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America и ArcelorMittal. Той също така получи подкрепа от Министерството на енергетиката на САЩ и Европейската комисия.