Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Право на ремонт - ЕС въвежда регламент за по-дълъг живот на електроуредите

Снимка: Guliver/Getty Images

Една, отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите вече е в ход. Нов пакет от мерки на ЕВропейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни, всякакъв вид електронни дисплеи. Правилата обхващат още светлинни източници, външни доставчици на енергия, електродвигатели, уреди за заваряване, трансформатори на енергия, както и хладилници за магазини.

Новите изисквания са формулирани като въвеждане на „правото на ремонт“ и ще задължат фирмите не само да произвеждат елекктроуреди с по-дълъг срок на експлоатация, но и да осигуряват и поддържат на склад резервни части за поддръжката им в продължение на 10 години. А доставката им – при липса на наличности, трябва да е в рамките максимум на 15 дни.

Идеята за екодизайн на електроуредите е една от ключовите стратегии в концепцията на ЕС за кръгова икономика. С новите правила ЕК на практика започва да изпълнява една от целите си в тази посока, тъй като въвежда изисквания за ремонт и рециклируемост на уредите, с което би трябвало да се увеличи продължителността на живота им и да се осигури повторната им употреба и обработката на отпадъците им.

Изчисленията до момента сочат, че само с този пакет от мерки, от влизането им в сила през 2021 годино, до 2030, ще бъдат спестени 167 теравата енергия, което се равнява на годишното потребление на Дания. Това ще доведе и до намаление на въглеродния двуокис с 46 млн. тона, а европейските домакинства ще спестят средно по 150 евро на година. Уредите, работещи с вода, също трябва да станат по-ефективни - пералните ще спестят 711 млн. кубически метра вода, а съдомиялните - 16 млн. до 2030 г.

Пакетът от мерки за „правото на ремонт“ е допълнение към вече приетите през март нови “енергийни етикети”, за които са в сила изисквания  да се поставят върху техниката от март 2021 г. Върху всеки от тях ще има QR код, достъпен за сканиране с мобилен телефон, така че, още преди да направи избор, потребителят да може да получи допълнителна нетърговска информация за продукта като например разхода му на енергия, количество използвана вода, капацитет за съхранение, вдигане на шум и други. Информацията ще е събрана в база данни, която се попълва от всички производители и вносители на техника.

Досегашата скала за енергийна ефективност, включваща подкласове като А+ например, отпада и се връща предишното класифициране от A до G за улеснение на потребителите.

Новото законодателство идва в отговор на хиляди жалби от потребители в Европа и Северна Америка, които недоволстват, че техниката им излиза извън строя щом изтече гаранционния й срок.

„От САЩ до Европа хората искат правото да си поправят уреди, които притежават, защото им е омръзнало от продукти, предназначени да се повредят преждевременно.“, казват еко активисти, които подкрепят идеята за екодизайн на електроуредите. И точно тук обаче е един от спорните моменти в бъдещия регламент, който на този етап предвижда ремонтите да стават само в специализирани сервизи. „Право на ремонт“ би трябвало да осигурява повече достъпност, така че клиентът да има възможност сам да извършва ремонт, ако има нужните умения, а не да бъде зависим от определен брой сервизи", казват други експерти в областта на екодизайна.

още от Екология