нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Китай изненадаха със съвместно споразумение за климата

Снимка: Getty images

САЩ и Китай обещаха да работят заедно, за да забавят глобалното затопляне, публикувайки изненадващо съвместно изявление в сряда, с което дадоха нов тласък на преговорите за климатичните промени в рамките на конференцията COP26, пише Блъмбърг.

Сделката бележи рядък момент на сътрудничество между двете суперсили, които са в открито геополитическо съперничество и бяха в противоречие през по-голямата част от двуседмичните преговори в Глазгоу.

Двете страни са се договорили да засилят усилията си за намаляване на вредните емисии и незаконното обезлесяване, заяви пред журналисти специалният пратеник на Китай за климата Сие Джънхуа. Той поясни, че САЩ и Китай ще създадат работна група за климата, която ще се срещне през първата половина на следващата година. Американският му колега Джон Кери заяви, че групата ще се фокусира върху „конкретни“ мерки.

„Като двете най-големи икономики в света трябва активно да работим за адресирането на промените на климата. САЩ“, каза Сие. „САЩ и Китай имат редица различия, но сътрудничеството в сферата на климата е единствения начин работата да бъде свършена“, каза Кери. Двамата говориха на отделни пресконференции, като Сие беше първи.

Споразумението промени изцяло настроението в Глазгоу, където текат разгорещени дискусии за ускоряване на мерките срещу глобалното затопляне. Именно двустранно споразумение между САЩ и Китай проправи пътя за ключовото Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

„Голямото значение на това споразумение е геополитическо. САЩ и Китай сигнализират, че ще сложат край на войната на думи от последните дни“, коментира Ник Мейби, съосновател на мозъчния тръст E3G.

Отношенията между двете най-големи икономики в света са във възходяща траектория от септември, когато китайски представители казаха на Кери през септември, че напредъкът по климата зависи от подобряването на връзката между двете държави. Това накара накара президентът Джо Байдън да се обади на колегата си Си Дзинпин в търсене на пробив. Малко след това САЩ сключиха сделка за освобождаването на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу от процедурата по екстрадиране в Канада – едно от основните искания на Пекин.

Съвместното споразумение за климата идва само седмица преди виртуална среща на върха между Байдън и Си, който не присъства на срещата СОР26. Си написа в писмо тази седмица до Националната комисия по американско-китайските отношения, че Китай е готов да задълбочи връзките си със САЩ и по-добре да управлява диспутите между двете страни.

още по темата
още от Екология