Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Светът инвестира най-много в слънчева енергия

Снимка: Shutterstock

Глобалните инвестиции в нови мощности за производство на възобновяема енергия са напът да достигнат 2,6 трилиона долара до края на текущото десетилетие, което е над три пъти повече спрямо предходните десет години. Слънчевата енергия е привлякла най-много инвестиции - 1,3 трилиона долара за разглежданите десет години. До края на тази година инсталираните соларни мощности през десетилетието - 638 гигаватчаса - ще бъдат повече от всяка друга технология за производство на електроенергия.  Това сочи доклад на Програмата на ООН за околната среда, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Цифрата не включва големи хидроенергийни проекти и се равнява на 1,2 тераватчаса нови мощности за възобновяема енергия през текущото десетилетие. Това е повече от всички производствени енергийни единици в САЩ и половината от общо 2,4 тераватчаса мощности, инсталирани през същия период.
Страната най-голям инвеститор през десетилетието се очаква да бъде Китай, който вече е вложил 758 милиарда долара между 2010 и средата на 2019 година. За същия период Европа е инвестирала 698 милиарда долара, а САЩ са похарчили 356 милиарда долара, сочат данните на ООН.
 

още по темата
още от Екология