„1917” е големият победител на наградите БАФТА

„1917” е големият победител на наградите БАФТА

„1917” е големият победител на наградите БАФТА

Военната драма „1917” е големият победител на тазогдините тазгодишните британски кино награди – БАФТА. Лентата на режисьора Сам Мендес за Първата световна война спечели 7 статуетки, сред които за най-добър филм и най-добър британски филм, предаде Ройтерс.

При Сам Мендес отиде отличието за най-добър режисьор, а Роджър Дийкинс спечели наградата за операторско майсторство. Филмът триумфира още в категориите за дизайн на продукцията, звук и специални визуални ефекти.

Наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство отново бяха критикувани за липса на етническо и полово многообразие, тъй като в актьорските категории бяха номинирани само бели мъже и жени, а в списъка с номинациите за режисура нямаше представители на нежния пол. В отговор на това в социалните мрежи се появи хаштага #BAFTAsSoWhite. Директорът на наградите на британската академия Аманда Бери заяви, че е „много разочарована“ от липсата на разнообразие.

Хоакин Финикс, който бе избран за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на Жокера, използва сцената, за да отправи критики за липсата на многообразие.

„Индустрията изпраща много ясно съобщение, че хората с различен цвят на кожата не са добре дошли тук“, заяви Финикс. „Жокера“, който бе смятан за големия фаворит с 11 номинации, спечели още два приза – за саундтрак и кастинг.

Рене Зелуегър спечели БАФТА за най-добра актриса за ролята на легендарната комедийна актриса Джуди Гарланд в биографичния филм "Джуди", побеждавайки другата фаворитка Скарлет Йохансон, която е номинирана за ролята си в „Брачна история“. Двете ще се изправят една срещу друга отново на церемонията за връчване на наградите „Оскар“.

Две статуетки отнесе южнокорейската драма „Паразит“, която бе отличена с БАФТА за най-добър чуждестранен филм и за най-добър сценарий.

Брад Пит спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля за „Имало едно време в Холивуд“, а Лаура Дърн спечели приза за най-добра поддържаща женска роля за „Брачна история“.

Големият губещ на вечерта се оказа „Ирландецът” на Мартин Скорсезе, след като лентата получи 10 номинации, но не успя да спечели нито една награда.

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ