нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Дюн“ събра 40 млн. долара в дебютния уикенд

Актьорите Зендая и Тимъти Шаламе преди специална прожекция на „Дюн“ в кино „Одеон“ в Лондон. /Getty Images

Дебютният уикенд на „Дюн“ в Северна Америка донесе 40.1 млн. долара от продажби на билети, привличайки голям брой киномани да видят на голям екран научнофантастичната епопея, режисирана от Дени Вилньов, въпреки че тя е достъпна и в стрийминг платформата HBO Max.

Warner Bros. пусна продукцията едновременно в кината и онлайн, след като начерта подобна стратегия за всичките си проекти през 2021 година заради пандемията. Сред големите въпросителни беше как този подход ще се отрази на „Дюн“, един от най-очакваните филми тази година, пише Fox Business.

Вилньов изяви недоволството си срещу решението. „Силно вярвам, че бъдещето на киното ще бъде на големия екран, независимо какво казва всеки дилетант от Уолстрийт“, обяви той в изявление пред изданието Variety миналия декември.

На този фон Warner Bros. продължава да поддържа тезата, че догодина ще се върне към ексклузивните кинопремиери. Засега „Дюн“, чийто бюджет е 165 млн. долара, бележи добри резултати в Щатите спрямо други хибридни премиери, задминавайки дебюта от 31.7 млн. долара на „Горила срещу Конг“ от март.

Освен това филмът, който бе показан за първи път на кинофестивала във Венеция в началото на септември, вече е и в Китай, където през уикенда събра 21.6 млн. долара.

Продукцията на Вилньов е вторият опит за екранизация на „Дюн“ по епоса на Франк Хърбърт от 1965 година след версията на Дейвид Линч от 1984 година. „Дюн“ на Вилньов адаптира само първата половина от първата книга от поредицата, а в главните роли са Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая и Хавиер Бардем.

Най-добрият филм от миналата седмица – „Хелоуин убива“, също имаше добър старт по кината въпреки стрийминга в Peacock. След като дебютира с 50.4 млн. долара, ужасът тръгна надолу с 14.5 млн. долара от продажби на билети през втората си седмица в САЩ.

Новият филм за агент 007, който е последен за актьора Даниъл Крейг, „Смъртта може да почака“, се нареди на трето място с 11.9 млн. долара през третата си седмица. В световен мащаб филмът е донесъл над 525 млн. долара приходи.

още от Екран