нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джерард Бътлър съди собствениците на „Ню Бояна Филмс“

Getty Images

Джерард Бътлър заведе дело срещу продуцентите на филма „Код: Олимп“ от 2013 г., включително и срещу компаниите Nu Image и Millennium Films. Тяхна собственост е и разположеното в София студио „Ню Бояна Филмс“, което е участвало в създаването на проекта, както и в двете му продължения – „Код: Лондон“ и „Падението на ангела“.

51-годишният актьор твърди, че му дължат най-малко 10 млн. долара компенсация от печалбите от лентата. Според Variety в обвинението се споменава, че продуцентите са подценили вътрешни и чуждестранни приходи за десетки милиони долари. Освен това Бътлър отбелязва, че не са отчетени 8 млн. долара, които са отишли при студийни ръководители.

Искът посочва, че е имало измама, нарушение на договора, нарушение на подразбиращия се договор за добросъвестност и честна работа и умишлена намеса в договорните отношения и счетоводството на филма, предаде Fox Business.

В „Код: Олимп“ Бътлър влиза в ролята на Майк Банинг, агент на тайните служби, който трябва да спаси президента в момент, в който терористи превземат Белия дом.

Според жалбата продуцентите са спечелили „десетки милиони долари“, но са отказали да дадат и стотинка от печалбата, която му е обещана в споразумение между двете страни.

Искът се появява в момент, в който друга топ звезда от Холивуд, Скарлет Йохансон, предявява своите претенции към Walt Disney Company заради едновременния дебют на филма „Черната вдовица“ в кината и в стрийминг платформата Disney+. Актрисата твърди, че според клауза в договора ѝ е трябвало да има приблизително 90 до 120 дена, в които проектът се разпространява само в кината, преди да се появи онлайн.

още от Екран