нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Горбачов: Не съм гледал "Чернобил", но отдавна искам

Снимка: Guliver/ Getty Images

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов все още не е гледал сериала "Чернобил". Най-голямата ядрена авария в историята на човечеството се случва именно по времето, когато той е президент на Русия. В интервю за  радио "Говорит Москва", 88-годишният бивш държавен лидер и символ на Перестройката споделя, че не е имал възможност да проследи сериала, защото в момента е в болница. Персоналът на здравното заведение му обещал да му осигури сериала, защото отдавна искал да го гледа.

В същото време, в интервюто Горбачов разсейва предположението, направено от създателите на поредицата, че кариерата на съветския учен Валерий Легасов се е сринала от заключенията му в разследването на причината за бедствието. Горбачов, който е последният ръководител на СССР, каза, че никога не се е опитвал да разруши кариерата на Легасов и добави, че никой друг не може да го направи, посочва sputniknews.com.

Минисериалът "Чернобил" на HBO започна през май и се превърна в най-рейтинговата продукция, засенчила дори и последния сезон на "Игра на тронове". Поредицата получи много позитивни отзиви за представянето на атмосферата на СССР през 80-те години. В същото време някои от участниците в самите реални събития отбелязаха несъответствия в това какво всъщност се е случило в бедствието през 1986 година.

Михаил Горбачов е на 88 години. В болницата, където се намира, той продължава да работи по книгата си. "Аз съм в болница от дълго време. Но използвам и най-малката възможност, с помощта на приятели, да работя", каза той по-рано пред РИА Новости.

Горбачов добави, че книгата му скоро ще бъде публикувана.

още по темата
още от Екран