Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дръзкото Стихийно бедствие на българското кино и театър!

Кадър: YouTube

След продължително боледуване, в 6:15 ч. тази сутрин, ни напусна неповторимата Стоянка Мутафова – „Стихийното бедствие“ на родния театър. Със 70 години стаж на сцената, тя играеше до последно, заради което бе вписана и в книгата с рекордите на Гинес като „Най-възрастния действащ актьор в света“. 9 дни по-рано, отново заради болест, почина и друг емблематичен български талант – Стефан Данаилов.

Премиерът Бойко Борисов поднесе съболезнования в социалните мрежи и определи актрисата като „символ на българския театър“. Министърът на културата Боил Банов написа: „Напусна ни легенда! Няма друго явление, което така да спира дъха ни както урагана „Стояна” - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино. Почивай в мир“.

Обичаната българска актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Страстта към актьорското майсторство наследява от баща си, драматурга Константин Мутафов. След като завършва образованието си в Държавната театрална школа към Народния театър, Стояна заминава за Прага, където учи в Академията за изкуства. Кариерата ѝ започва именно там – в продължение на 2 години тя работи в чешката столица, а междувременно среща и първия си съпруг, режисьора Роберт Роснер, който е с 28 години по-възрастен от нея.

През 1949-а се връща в България и започва работа в Народния театър. Омъжва се за журналиста Леонид Грубешлиев, с него имат едно дете – Мария Грубешлиева. Любовта на живота ѝ обаче е друг – третият ѝ съпруг, актьорът и режисьор Нейчо Попов, с който остава до неговата смърт през 1974 година.

Истинското име на актрисата е Стояна, но след като е объркано в театрален афиш, остава позната като Стоянка. Тя има роли в над 90 театрални постановки, участвала е и в десетки филмови и телевизионни продукции, сред които „Столичани в повече“, „Ако някой те обича“, „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“ и др. Известни нейни сценични партньори са покойните Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. Последната си роля тя изигра в основания от нея Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Историята на живота си емблемата на българския театър разказа през 2017 г., в биографичната книга „Добър вечер, столетие мое“. Заедно с дъщеря си тя обиколи страната, за да я представи лично на хилядите си почитатели.

През октомври стана ясно, че Стоянка има усложнения от възпалена жлъчка, което налага отстраняването ѝ, и всъщност е болна от средата на лятото. По-късно, през ноември, бе преместена във Военномедицинска академия, но не успя да пребори битката за живот.

още от Екран