нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Грузинска шахматистка съди Netflix заради „Дамски гамбит“

В ролята на измисления образ на Бет Хармън влезе актрисата Аня Тейлър-Джой. /Getty Images

Грузинската икона в шаха Нона Гаприндашвили заведе дело за клевета срещу Netflix с твърдение, че е неправилно изобразена в хитовия минисериал „Дамски гамбит“. Случаят се отнася до последния епизод на драмата, според който шахматистката, която днес е на 80, никога не е играла състезателен шах с мъже, пише „Би Би Си“.

В подадените документи се казва, че до 1968-а, годината, в която се развива епизодът, тя вече се е била изправяла срещу най-малко 59 играчи от мъжки пол. Според стрийминг платформата твърденията са неоснователни.

Оттам обявиха още, че имат „само най-голямо уважение“ към Гаприндашвили и нейната „блестяща кариера“, но ще се защитават по случая.

„Дамски гамбит“ е базиран на романа на Уолтър Тевис от 1983 г. и се фокусира върху измисления образ на Бет Хармън, изиграна от актрисата Аня Тейлър-Джой. Сериалът излезе миналата година и бързо се превърна в хит.

В последния епизод коментатор споменава Гаприндашвили, когато описва Хармън. „Единственото необичайно нещо за нея наистина е нейният пол. И дори това не е уникално в Русия. Има Нона Гаприндашвили, но тя е световна шампионка и никога не се е изправяла срещу мъже“, казва той.

Делото от 25 страници е заведено във Федералния окръжен съд в Лос Анджелис в четвъртък. „Netflix нагло и умишлено излъга за постиженията на Гаприндашвили с евтината и цинична цел „да засили драмата“, като направи така, че измисленият му герой е успял да направи това, което нито една друга жена, включително Гаприндашвили“, пише в документите. Твърдението, че не се е изправяла срещу мъже е определено като „очевидно невярно, както и грубо сексистко и омаловажаващо“.

още от Екран