Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хиляди се простиха с Ламбо в Народния театър, изпратиха го с аплодисменти

Кадър: БиТиВи

Хиляди се сбогуваха с емблематичния Стефан Данаилов днес. Тялото на актьора е положено в затворен ковчег от махагон във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“, а поклонението започна около 10:00, час по-рано от обявеното време и продължи 4 часа. Опашката от хора пред входа на сградата нараставаше непрекъснато, а сред висшите партийни и държавни лидери дошли лично да изразят своята почит, бяха президентът Румен Радев, Симеон Сакскобурготски, Георги Първанов, Корнелия Нинова, която бе сред първите, поклонили се пред тленните му останки. Ламбо напусна този свят на 27 ноември, броени дни преди да навърши 77 години.

Фоайето на Народния театър бе отрупано с венци, включително от премиера Бойко Борисов, Министерството на икономиката, Министерството на културата, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Младежки театър „Николай Бинев“, Сатиричния театър и „Театър 199“.

Сред присъстващите на поклонението бяха и Вежди Рашидов, Башар Рахал, Силвия Лулчева, Татяна Лолова, а съболезнованията приемаха най-близките му роднини – племенницата на Ламбо, Росица Обрешкова, доведеният му син Росен Цанков и децата му – любимите внуци на Ламбо, както и родният му син Владимир Данаилов, пристигнал от САЩ със съпругата си. На сбогуване много от неговите големи приятели сякаш пишат общото завещание на Мастъра с негови думи, оставили следа в тях, с мислите и чувствата, с които завинаги е влязъл в сърцата им.

Актрисата Татяна Лолова: Всеки период в живота си го е живял пълнокръвно… Това е извънземно и земно, и сърдечно. Много красиви има и много талантливи има, но той е посочен и беше с нас и мисля, че ще остане до всеки един… Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, защото го заслужаваме. Каза „Не ме жалете, живял съм както трябва!"

Футболистът и бизнесмен Валентин Михов: Господ събира хората и може би затова ме прати при него... От дълги години се познаваме, на една улица живеехме в кв. „Изток“. Душа, велик! За актьорско майсторство няма да говоря.

Актьорът Стоян Алексиев: Светъл дух, силен... Голям актьор, защото той беше верен на професията си, а професията ни е божествена. Това означава, че както Бог е истина и любов, Стефан беше истина и любов. Светла памет! Знам, че Бог му е отредил свято място.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше и болките, и тревогите на останалите като свои. Беше добър човек, почтен и широкоскроен... В последните си дни, в болничната стая, той ми каза: „Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно!“ и е прав.

Актьорът Владимир Пенев: Искам да го запомня усмихнат, чаровен, човечен и добър, какъвто той си беше. Има такива раздели, които не можеш да приемеш някак си. Аз не мога да приема, че вече го няма... Ужасно много ми помогна в много различни периоди от живота ми.

Актьорът Башар Рахал: Имаше два вида хора – Стефан Данаилов и останалите. Прекрасен. Яд ме е, че много хора не го познаваха добре и някак си се чувствам късметлия, че съм бил част от тези, които са се докоснали до него. Дано тази доброта, която носеше, да може да се предава нататък. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях, да могат да я предават към останалия свят. Много се надявам като цяло въобще ние, българите, да станем добри хора, защото той беше еталон за това.

Сбогуването продължи и при изнасянето на ковчега в края на тъжния ритуал, когато присъстващите го изпратиха с аплодисменти.

Погребението ще е утре, в тесен семеен кръг.

още от Общество