нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Холивудско студио инвестира 700 млн. паунда във Великобритания

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Плановете си за изграждане на студио за филмови и тв проекти във Великобритания от „световна класа“ обяви холивудска фирма.

Собствениците на Sunset Studios, базирано в Лос Анджелис, са купили имот с площ 91 акра в Хертфордшир за 120 млн. паунда. Те имат намерението да инвестират общо около 700 млн. паунда в изграждането на съоръжение там.

То се счита за разширение на Sunset Studios, която е участвала в създаването на филми като „Свежият принц от Бел Еър“, „Ла Ла Ланд“ и „Зоолендър“, пише CNBC.

Очаква се студиото да създаде нови около 4500 работни места в град Броксбърн и околностите, както и да допринася с около 300 млн. паунда годишно за икономиката. Инвестицията е финансирана от инвестиционните компании Blackstone Real Estate Partners и Hudson Pacific Properties.

Британският културен министър Оливър Доудън обяви, че проектът е нов „вот на доверие в процъфтяващата филмова и телевизионна индустрия на Великобритания“.

През 2020 г. сумата, изразходвана за филмова и тв продукция от висок клас в страната е достигнала 2.84 млрд. паунда според Британския филмов институт. Това е спад с 21% спрямо нивата от 2019 година.

още от Екран