Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И български филм се включи в надпреварата за „Оскар“

Режисьорът на „Áга“, Милко Лазаров, с актьорите Феодосия Иванова, Галина Тихонова и Михаил Апросимов /Getty Images

Български филм подаде заявка за номинация в категория „Най-добър чуждоезичен филм“ в 92-рото издание на наградите „Оскар“. „Áга“ на режисьора Милко Лазаров ще се съревновава за едно от пет места с още 92 продукции.

След 4-5 години подготовка, лентата е заснета през 2017-а в Сибир, в много сурови условия. Екипът прекарва по над 12 часа на температури, достигащи -40 градуса по Целзий, а още на първия дубъл от снимките камерата замръзва. Продукцията е съвместна, между три държави – България, Германия и Франция.

В главните роли влизат актьорите Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров и Михаил Апросимов. Те пресъздават драматичната история на едно семейство, в което дъщерята напуска ледените тундри и загърбва традициите, спазвани от родителите ѝ Нанук и Седна. Сами сред природата, двамата изглеждат като последните хора на планетата.

Този интригуващ сюжет вече има над 30 отличия от престижни конкурси по целия свят, включително и от международните фестивали в Бразилия, Египет, Испания, Русия и Словения.

В началото на септември Националният съвет за кино избра „Áга“ да представи България на „Оскарите“ – най-престижният конкурс за филмово изкуство, който отличава шедьоврите, създадени през изминалата година.

още по темата
още от Екран