нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Короната“ и „Дамски гамбит“ доминираха на наградите „Еми“

Джош О'Конър със статуетката за най-добър актьор в драматична роля за превъплъщението си в образа на принц Чарлс. /Getty Images

Две от хитовите продукции на годината – „Короната“ и „Дамски гамбит“, очаквано доминираха на наградите „Еми“ – престижното отличие на Академията за тв изкуства и науки в САЩ. Двата сериала получиха по 11 награди от 73-тото издание на конкурса, включително в някои от най-значимите измежду над 100 категории.

Джилиан Андерсън и Тобиас Мензийс станаха най-добрите актьори в поддържаща роля в драматичен сериал за превъплъщенията си съответно в Маргарет Тачър и принц Филип в „Короната“. Джесика Хобс и Питър Морган – режисьорката и сценаристът на продукцията, също спечелиха награди в категориите за режисура и сценарий на драматична поредица, но най-големите награди бяха за Джош О‘Конър и Оливия Колман, съответно в категориите най-добър драма актьор и най-добра драма актриса. Клеър Фой спечели „Еми“ за най-добра гост актриса. На „Короната“ бе отреден и призът за най-добър драматичен сериал и предизвика еуфорията в залата на събитието, водено от комика Седрик Кайлс в Лос Анджелис.

 

За най-добър минисериал бе провъзгласен „Дамски гамбит“, чийто режисьор Скот Франк също си тръгна с награда.

 

В комедийния жанр триумфира сериалът „Тед Ласо“, който събра общо 7 награди, включително за най-добра поддържаща актриса в комедия (за Хана Уодингам), най-добър поддържащ актьор в комедия (Бред Голдстийн), както и най-добър комедиен сериал. Най-добър актьор в комедия стана главният герой от „Тед Ласо“, Джейсън Судейкис.

 

Фурорът на стрийминг платформите

Платформите за видео по заявка затвърждават позициите от последните години да си тръгват като големите победители от конкурсите за тв и серийни продукции. Явлението бе подсилено допълнително и вследствие на пандемията от COVID-19.

Тази година Netflix се сдоби с 44 награди, главно заради хитовия сериал „Короната“. На второ място се нарежда HBO Max с 19 приза, на трето е Disney+ с 14, а на 4-то остава Apple TV+ с 10. С това общият брой на отличията на 4-те най-големи платформи за стрийминг е 87. В класацията изобщо не присъства Prime Video на гиганта за електронна търговия Amazon.

Пълния списък на победителите можете да видите тук.

още от Екран